Sprawozdanie z warsztatów muzycznych Tupadły 2014

W ramach realizacji projektu „Muzyka łagodzi obyczaje”, którego celem było podniesienie umiejętności, integracja oraz promocja utworzonej w 2013 r. w Starej Błotnicy Gminnej Orkiestry Dętej, w dniach 18 - 25 sierpnia 2014 roku grupa złożona z 38 młodych muzyków - członków Orkiestry Dętej w Starej Błotnicy uczestniczyła w warsztatach muzycznych w nadmorskiej miejscowości Tupadły. Każdego dnia uczniowie brali udział w próbach w sekcjach instrumentalnych oraz w ćwiczeniach całego składu orkiestry pod batutą kapelmistrza- p. Marka Bąbolewskiego.
Ciężką pracę urozmaicały codzienne wyjścia na plażę w Jastrzębiej Górze. Ładna pogoda sprzyjała świetnej zabawie i kąpielom, lecz ze względu na temperaturę Bałtyku - zwłaszcza tym słonecznym.
Uczniowie zwiedzili latarnię morską w Rozewiu, skąd podziwiać można było panoramę wybrzeża.  21 sierpnia odbyła się całodzienna wycieczka do Gdańska i Gdyni. Tu mieliśmy okazję podziwiać kamienice przy Długim Targu, fontannę z posągiem Neptuna, zespół spichlerzy, Żurawia i urokliwe kawiarenki nad Motławą, a także okręt wojenny Błyskawica oraz żaglowiec Dar Pomorza w porcie gdyńskim. Uczestniczyliśmy również w koncercie organowym w Oliwie, a podczas spaceru po tutejszym parku okazało się, że w tym czasie odbywa się festiwal Mozartiana i możemy obejrzeć próbę opery "Don Giovani". Wieczory spędzane w ośrodku .Pod Lasem" urozmaiciły dyskoteka i wspólne ognisko- jak na orkiestrę przystało, ze śpiewami, grą na instrumentach i dobrą zabawą.
Nie lada atrakcją okazał się "chrzest morski" dla tych, którzy nad Bałtykiem gościli po raz pierwszy. W doskonałych humorach, po przejściu wesołych zadań młodzież i opiekunowie składali przysięgę przed Neptunem i jego śliczną, ale złośliwą małżonką Prozerpiną,
W drodze powrotnej udaliśmy się na półwysep Westerplatte, gdzie obejrzeliśmy wartownię i koszary polskich żołnierzy, pamiątki po majorze Henryku Sucharskim oraz znajdujący się u wejścia do portu pomnik Obrońców Wybrzeża.
Obóz był doskonałą formą integracji członków orkiestry. Umożliwił także podniesienie umiejętności warsztatowych uczniów.